четвъртък, юни 22, 2006

Филми: Чарли и шоколадената фабрика

Един филм с мирис на вълшебство

Забравете всичко, което сте гледали през последната година! Никакви острови, извънземни и пътеводители няма да ви трогнат така, както го прави последният филм на майстора на странни истории Тим Бъртън с още по-странното заглавие “Чарли и шоколадената фабрика”. Тези, на които предишният филм на режисьора “Голяма риба” им се е сторил помпозен и прекалено измислен, също не бива да си вадят прибързани заключения – новият филм е направен по съвсем различна рецепта, но с типичния тимбъртъновски вкус, при който винаги се случва нещо супер ексцентрично и неочаквано.

За тези, които не знаят, приключенията на малкия Чарли са заснети по изключително увлекателната детска книга на Роал Дал, която обаче (както и филма) има дузина препратки към света на възрастните. Все пак да не забравяме, че макар историята да се разказва за малкото и бедно хлапе от Лондон, в нея главният герой всъщност е вече порасналият Уили Уонка – самият собственик на шоколадената фабрика, който в началото може да ви се стори малко смахнат и ексцентричен, но все пак накрая помага и на Чарли, и на себе си.
Сюжетът на лентата се върти около пет различни хлапета и техните близки, които мистър Уонка кани да разгледат фабриката му за шоколад. Едно по едно всяко дете и неговият настойник отпадат от разходката сред цеховете за шоколад и машини за сметана, докато накрая остава само бедният Чарли със златно сърце и неговия дядо, винаги даващ мъдри съвети. Всички това е пресъздадено по един изключително стилен и изискан начин, като за целта са използвани много грим, ефекти, уникална сценография и костюми, чиито резултат е повече от очарователен – на екрана текат реки от шоколад, цяла орда катерички белят лешници, прозрачни кабини летят във въздуха, а самият Уили Уонка сякаш е излязъл от бонбониера и ей-сега ще се разтопи. Разбира се, покрай всичко това не бива да се забравя и страхотния съпровод на Дани Елфман, който освен, че е написал музикалната пътечка на филма, е автор на музиката към песните, които работниците на Уили Уонка пеят, докато изпращат по един или друг начин от фабриката всяко едно дете, което не е достойно за наградата, която странния собственик обещава.
Макар филмът да се води предимно за деца, посланията, които режисьорът отправя към подрастващото поколение съвсем не са детски, а дори напротив, самите възрастни могат да се поучат от тях. Освен това и макар смешен, жанрът на лентата не е точно комедия, защото на места смешното на пръв поглед всъщност се оказва толкова гротескно и дори грозно, при все че на екрана всичко си изглежда красиво. Със страшен замах Тим Бъртън осмива и наказва глупостта и някои човешки пороци, които са толкова привични днес на младите хора и техните още по-вманиачени от едно или друго родители. Във филма има дори препратка към другата лента на Стенли Кубрик “2001: Една одисея в космоса”, но хайде сами да я откриете като гледате филма “Чарли и шоколадената фабрика”. Повярвайте ми, за два часа ще се пренесете в един съвсем друг и изпълнен с какао свят, където всеки получава това, което е заслужил! Аз самият се смях и плаках от цялото си сърце на този филм – отдавна на екраните не се е появявал толкова сладък, добър и поучителен филм! Браво на Тим Бъртън!
Гледайте този филм и няма да съжалявате!

1 коментар:

Анонимен каза...

Пак ли пишеш по нощите, бре?