събота, юни 17, 2006

Нужда от категоризация


Яне, спри се за миг бе!

Така. На днешния ден се навършва цяла седмица от създаването на този мой "янски" блог. Колкото и да ми се иска да вдигна коктейл в "Радисън", на който да поканя всички, които писаха досега, май няма да го направя. Но вместо това съм ви намислил друга изненада.

Та. За тази седмица усвоих разни полезни трикове на добрия блогър (като например да наспамя всичките си приятели в чата в опит да ги накарам да ме забележат какво пиша) и като цяло разгледах доста чужди блогове, търсейки онова, което ги отличава от останалите.

Да. За да направиш добър блог не се иска кой знае какво писателско умение, но е добре да си подбираш темите, за които пишеш. Аз лично осъзнах, че избягвам да чета блогове, в които този, който ги списва, надълго и нашироко описва как си рязал ноктите на краката, докато гледал порно с животни или други подобни дивотии. Далеч по-интересни са ми тези страници, в които блогърът списва няколко специфични теми като ги обновява често с актуална (по темите) информация. Ето защо мисля, че една подобна "разкадровка" на "интереси" би била отлично се вписала и в моя блог.

Уви. За съжаление моят блог не поддържа функция, в която мога да изброя в колонка отстрани темите, по които пиша (дори да поддържа, аз нямам идея как може да стане) и затова просто за вбъдеще ще слагам пред заглавието на всеки мой нов пост специална "категория-маркировка" (напр. "Книги", "Филми" и т.н.) . Така всеки един от вас лесно ще се ориентира към какво е насочен постът, без да се налага да го чете. И мисля, че така ще ви спестя доста лутане. Въпрос на време ще бъде да отсея кои от всички "категории" са ви най-интересни (и най-коментирани), за да пиша повече и най-вече за тях в бъдеще.

Хух. Сега следва най-трудното, защото трябва да измисля всички или повечето "категории", по които да пиша. Струва ми се, че без тази база блогът ще се напълни с хаотични постове и в крайна сметка никога няма да знам какво искам да кажа, казал ли съм го вече, струва ли си да се казва изобщо и т.н. А засега ето ви първите няколко категории, за които се сещам в момента и които ще бъдат обект на "разписване" в най-близко време:
  • Настолни игри: Ролеви игри, игри с карти, бордови игри, игри с миниатюри тук!
  • Книги-игри: Един позабравен, но не и умрял жанр...
  • Компютърни игри: Всички сме ги играли някога или играем все още!
  • Филми: Тук ще ви затрупам с информация за 7мото изкуство!
  • Култ: Актьори, писатели, режисьори, художници, журналисти или водещи са тук.
  • Музика: Песни, саундтраци, стилове, композитори, изпълнители и групи на куп!
  • Книги: Леле, за колко хубави книги имам да ви пиша!
  • Приятели: Най-добрите ми приятели често ще ми гостуват на блога.
  • Забава: Вицове, карикатури, смешни логове и прочие глупости ще са тук.
  • Сайтове: Всеки един ценен за мен сайт ще получи своето място тук.
  • Софтуер: Не че разбирам много, но тук ще давам оценка за някои PC програми.
  • Места: Снимки и коментар от местата където съм бил или искам да бъда.
  • IRC: Всички интересни чатъри или по-специални канали ще намерят мястото си тук.
  • Факултативно: Мнения за университетски програми, преподаватели и др.
  • Медии: Всичко интересно, което ми попадне във фокуса от медиите ще го пиша тук.
  • Форуми: Напоследък в нета се навъдиха форуми за всичко, моят коментар за тях.
  • Блогове: Всеки един добър блог ще има шанс да попадне тук.
  • Фото-албум: Щракна ли нещо по-специално ще го видите веднага.
  • Театър: Тук ще пиша за спектакли, които съм гледал или искам да гледам.
  • Актуално: Всичко, което е злободневно в момента, но си няма отделна категория.
  • За мен: Всичко, което се случва с Ян, докато последният се опитва да си списва блога.

Ех. Преброих точно 20 тематики (21 с тази за мен!) и смятам, че засега стигат, но си запазвам правото да допълвам списъка както намеря за добре в бъдеще. Като гледам ще имам доста за писане и всяка една категория трудно ще се изчерпи, ако я редувам наравно с останалите. А аз за начало смятам да правя точно така и да не давам превес на една категория над друга. А в бъдеще времето ще покаже кои теми ще останат и кои ще отпаднат. Това е засега!

Айде, че пак се олях - прекалено много "блогърски" тайни ви разкрих този път! :-)

ПС: Интересно ми е от всички теми по-горе, с коя най-често ме асоциирате (мен де)?

7 коментара:

Мила каза...

тъй като и на мене ми се ходи на коктейл в радисън да спомена, че те чета от цяла седмица вече ;р

Анонимен каза...

Яне, от едногодишен опит знам, че най-важното е да не превръщаш блогването от удоволстие в задължение. Когато установиш, че пишеш насила поредният пост в блога си, тогава знай- има проблем. Единственият начин да разрешиш този проблем не е да се откажеш да пишеш и да оставиш днешната работа за утре, а утрешната - за следващия месец, и т.н. докато установиш, че вече нямаш никакво желание за списваш блог. Усетиш ли че вдъхновението секва, веднага бий отбой - почвай да пишеш какво прави през деня, кого срещна, за какво си говорихте, какво научи онлайн или на улицата, за последните интересни новини, които си чел, дори за онова биволско порно, което двамата теглихме заедно в София след изпита... Няма да повярваш, но повечето блог-читатели онлайн не търсят знание, а забава и задоволяване на типичното човешко воайорство. Няма да срешиш ако понякога пишеш неща от живота си. Лично аз го правя винаги, когато смятам, че това може да направи блога ми по-интересен или забавен. Повярвай ми, блоговете само с информационни материали са случни. Не си нищо повече от поредния безличен сайт на дадена тема. Но ако си Дамян Христов, в дни на щастие и мъка и винаги готов да сподели нещо интересно, когато си заслужава, тогава всички ние ще получим един прекрасен блог за четене!

Анонимен каза...

Сългасен съм с Чапи.
Както той сам писа на неговия блог, теми, свързани с личния живот на списващия, са били винаги много любопитни. Хората искат да видят как живеят другите, побобни тям, дали са по-добре или по-зле и т.н.
Иманно за това Big Brother-ските изпълнения са се радвали на висок интерес.

То това си е народо-психилогия.

Анонимен каза...

цитат: ПС: Интересно ми е от всички теми по-горе, с коя най-често ме асоциирате (мен де)?


Е как с коя - с ролеви игри и кино, естествено! ;)

Анонимен каза...

Ролеви игри, книги-игри, фентъзи, литература като цяло... иска ми се да добавя и медии, още повече че Дамян е PR човек и би трябвало да разбира от медии, но досега не го е показал. Да го приеме като предизвикателство!

Анонимен каза...

Яне, прекалено много от тези категории са дълбоко вплетени в представата ми за теб, за да мога да дам една определена като най.

А иначе... аз лично мразя BB изпълненията. Макар в началото моят блог да напомняш леко на нещо подобно.
Не искам да превръщам удоволствието в задължение, затова ако нямам за какво да пиша просто не пиша. За мен като читател е по-важно качеството, а не количеството.

Анонимен каза...

Wonderful and informative web site.I used information from that site its great.
»