вторник, юни 13, 2006

Факултетът по Журналистика

Привет на всички (студенти?)!
Този път ще ви разкажа за Факултета по Журналистика и Масова комуникация към Софийския Университет, или с други думи мястото, където следвам вече 4та година.
За сведение на всички кандидат-журналисти, в него се влиза с три изпита: един по литература (на който трябва да изкараш минимум 3,50), журналистика: писмен (който представлява есе по злободневна тема и на който трябва да имаш поне 3,00) и журналистика: устен, на който също нямаш право да те късат. Жестоко, а?
Е, всичко това с приемните изпити беше отдавна. Отдавна. Кандидатствах във Факултета през далечната '99 година, когато тъкмо бях завършил Езиковата в Разград (за този град следващия път!) и за мой късмет (или нещастие) се оказа, че влязох в специалността "Връзки с Обществеността", която всъщност се оказа по-добрата специалност от Журналистика и Книгоиздаване (другите две специалности там). За сведение - ако не ме бяха приели във ФЖМК (така му викаме колегите на Факултета), щях да вляза БГ филология, но слава богу не ми се наложи.
Та така. За период от две години (2001-2003) се наложи да прекъсна обучението си поради един тежък инцидент, който се случи с мен (и за него ще разкажа по-нататък), но ето че все пак успях да достигна дипломиране и сега Юли (ако всичко е наред) ми предстои защитата на дипломната работа. За тези, които се интересуват от темата: "Убеждаваща комуникация в Холивуд (или за методите на манипулация в киното)". Мисля, че е много яка и ако всичко е наред, взема си юнските изпити и завърша семестриално, ще се дипломирам бакалавър по "Връзки с обществеността". Малко сме в България такива и професията има страхотно бъдеще, обединявайки най-доброто от "чистата" журналистика, маркетинга, рекламата и социалните науки. За ПиАрът и сродните му науки, ще разкажа с подробности в няколко отделни поста по-нататък.
А засега какво да кажа за годините, прекарани в Софийския и Факултета. Като цяло непрекъснат поток от информация, свежи идеи, нови контакти и купони - къде на даскало, къде в Студентски град, къде другаде. Факултета има страхотни преподаватели и много ми се ще да ви кажа повече и за тях някой ден, дори сигурно сте ги виждали по медиите, където те са чести гости или направо създатели на цели предавания. Имена засега няма да изброявам, но си запазвам правото да ви запозная с тях по-нататък, а вие бъдете наоколо и се услушвайте, ако чуете нещо за СЕМ, медийни експерти и други птици.
Ами това е в общи линии, пишете, ако има нещо и ще се видим пак!
ПС: Използвам случая, за да благодаря на всички мои преподаватели през годините, прекарани в СУ. Знам, че те едва ли четат лични блогове в Интернет, ама все пак искам да знаят, че съм запомнил всичко (или почти всичко) научено от тях и никога няма да забравя, че университета не учи, а само напътства в ученето. Без напътствието на моите преподаватели, досега да бях останал на улицата!

7 коментара:

Анонимен каза...

О, ти все още пазиш тази своя снимка! Поласкан съм. Иначе радвам се, че цялото учене и за теб е вече зад гърба и малко остава да се дипломираш. Все пак както ти го казва онова Потърче, зарежи идеята да ставаш родния Спилбърг! ;)

Анонимен каза...

Ето го и моя обещан коментар... Хайде и аз да се изкажа за нашия "любим" факултет :) Естествено, и аз ще запазя хиляди хубави спомени от "пребиваването" ми в него, даже мисля, че лоши такива нямам изобщо. Само ще внесаедна поправка в твоето изказване, Дамянчо :) Къде го срещна този " непрекъснат поток от информация"?? :) Това е най-големият парадокс: истината е, че става въпрос за факултет по журналистика и масова КОМУНИКАЦИЯ, но в действителност там почти изцяло ЛИПСВА каквато и да е КОМУНИКАЦИЯ!... На ниво Интернет комуникация също е много зле работата, само погледнете сайта на факултета, и ще ви стане ясно за какво иде реч. В целия факултет допреди една година нямаше и пет компютъра, а тези, които работеха, забиваха през две минути, и доколкото си спомням, Интернет-връзката беше отчайваща... За каква комуникация изобщо говорим? И това в 21 век... Добре, че от тая година има нов кабинет с повечко (мисля, че 8 бяха) компютъра, при това с добър Интернет. За комуникацията между преподаватели, персонал и т.н. и студенти няма изобщо да отварям дума, че ще откажа всички кандидати за факултета ;)
Сега сигурно в отговор да очаквам похвално слово за факултета от Дамян :))

Анонимен каза...

Моя коментар е следния, ако искаш комуникации в МЕИ(Техническия), там е истината :) А Журналистиката е мноооого трагична спрямо УНСС от където и базата и преподавателите са много по- добре.

Анонимен каза...

Четем, четем блогове...

Анонимен каза...

УНСС бил по-добър откъм преподаватели?!? Бога ми...Може би от към икономисти, но от към журналисти и пи ар-и??????????????

За ФЖМК мога да кажа и добро и лошо, но...Нека първо го завърша пък после от дистанцията на времето ще правя констатации, както вие сега

Анонимен каза...

What a great site Breakdown car cheapest cover uk Designing information page web suzuki atv junk yards in eastern iowa 1968 buick gs 400

Анонимен каза...

личи ти, че си завършващ ПР - кухи лейки ви изкарват, дори да сте били пълни лейки преди това