вторник, юни 20, 2006

Книги-игри: Лорд & Магьосник 2


Здравейте, маниаци!
Навремето имах удоволствието да създам една настолна стратегическа книга-игра (Страт) с ролеви елементи по мотиви от "Лорд & Магьосник" на Джордж М. Джордж. Предупрежадвам ви, че това не е нова ролева система, а Tabletop игра, при която най-важно е движението по картата, но отново като в ролева игра има класи, нива, умения, чудовища и магии. Както и достатъчно литературна част.
Нарекох я "Пионки на съдбата" и тя представлява настолна стратегия с ролеви елементи, което означава, че за да успеете в нея ще ви е нужно много стратегическо мислене, но също така и редица актьорски умения, с които да изиграете персонажа, с който ще обикаляте по игралното табло. Все пак за разлика от обичайните ролеви игри, тук ролята на играча е по-малка и той няма за задача точно да се държи като героя си през цялото време, а по-скоро да изпълнява различните мисии, които играта му възлага, да печели от тях, да развива и просперира с персонажа си, който е създал в началото. Ако играчът не играе сам, а в група, съществува Водещ на играта, който разиграва всички срещнати противници, случайни герои и държи сценария на приключението. Основните методи на разиграване в нея обаче си остават под формата на стратегическите книги-игри, познати преди няколко години.
"Пионки на съдбата" описва фентъзи приключения в един вълшебен, приказен свят, населен с елфи, джуджета, хобити, дракони и други митични същества. Освен да движите пионката си по картата, вие можете да:
- Да срещате други персонажи, които се управляват от други играчи и да комуникирате с тях.
- Да срещате други персонажи, които се управляват от Водещия и които могат да станат ваши наемници или съюзници в играта.
- Да срещате чудовища, с които да се биете.
- Да намирате пари, оръжия, предмети и магии.
- Да изпълнявате най-различни мисии, които да правят вашия персонаж по-силен и по-опитен.
- Да се изправяте срещу опасности като ями, засади на врагове, капани и др.
За да играете тази игра са ви нужни:
- Игрално табло, по което се местят пионките на героите (включено в архива).
- Копие от
тези ръководства.
- Комплект зарове с 20 страни.
- Бойна карта, по която се провеждат битките (в горните правила има указание за нейната изработка).
- Копие от Персонажния лист, който можете да преснимате от края на книгата.
- Няколко празни листи, молив, гума... и може би калкулатор, ако не обичате да смятате.
- Няколко часа свободно време на ден.

Ако разполагате с всичко това, значи сте готови да започнете. Извикайте неколцина приятели, с които да споделите приключенията и си направете персонаж по правилата, дадени в ръководството. Разбира се, добре е да познавате добре книгата, за да знаете КАК се играе. Дори и в началото всичко да ви се стори малко сложно и объркано, не се безпокойте, когато започне играта, всичко ще си дойде на мястото. От вас се иска само желание за игра... и много въображение!
Приятно изкарване с "Пионки на съдбата" и нека пионките ви никога да не свършват!
ПС: Искам официално да благодаря на Авис, чиито сайт е домакин на играта ;-)