вторник, юли 11, 2006

Компютърни игри: FlashBack: The Quest Of Identity

Или един страхотен куест от близкото минало!

Във “FlashBack: The Quest Of Identity” (Delphine Software, 1993) имаме всички предпоставки за една добра геймка от златните години на куестовите игри. За нейното успешно изиграване са нужни както добри рефлекси (защото по-голямата част от нея са Jump & Run сцени), така и сериозно логическо мислене. В нея гъмжи от загадки и всевъзможни уловки, които трудно се минават без да се замислиш над това какво и как го правиш. Страхотна игра, която ако навремето не сте изиграли, сега си потърсете и опитайте. Играта върви както за PC, така и за конзола, така че ако си имате емулатор, пробвайте да я изтеглите от нета и поиграете в този и вид.

За съжаление на всички любители на Робърт Джордан, играта не е фентъзи, а фантастика с кибер елементи. Главният герой в нея не е нито елф, нито робот, а човек с всички възможни ограничения. Слава богу, действието се развива напред в бъдещето на земята и на помощ на нашия човек идват всякакви електронни джаджи, които улесняват пътя му. Играта се състои от седем отделни нива, по които се минава в точно определен ред. Също така съществуват три нива на трудност за различните играчи (лесно, средно и за експерти). Дори и да избереш по-високо ниво на трудност, общият сюжет не се променя, но пред главния герой възникват повече проблеми за решаване и повече гадове за трепене. Играта се състои от отделни екрани (над 200), по които се обикаля, а любимите на всички ключове, които отварят врата на ултра далечно място от екрана в момента, за тази игра са нещо съвсем обичайно. Както казах, съществува инвентар на героя, който може да бъде разглеждан и използван по всяко време на играта, дори и по време на битка. Колкото до самите битки, те са в реално време и ако не действате бързо, считайте, че вече сте загубили. Повечето от схватките се решават с няколко изстрела на бластера, с който сте екипиран, но понякога се използват я юмруци, я предмет от багажа, а в някой случаи директно се бяга, за да спечелите по-удобна позиция за битка другаде. Основното правило в тази игра е следното – напъхай си носа навсякъде, обиколи всички възможно екрани и събери всичко, което намериш там, защото то рано или късно ще ти потрябва. Използвай го в подходящ момент и съобрази от къде ще дойде новата опасност. Това е, а останалото е само ловки пръсти и бързи реакции.

И накрая ще кажа малко са сюжета – Конрад Хард е гениален учен, който открива, че на земята са плъзнали пришълци от друга планета и на всичкото отгоре попада в техен плен. Играта започва, когато Конрад бяга от базата на инопланетяните и те го преследват в космоса. Ефектната начална анимация показва как нашият учен е обстрелван от пришълците и совалката му се приземява на неизвестна планета, където катастрофира в една джунгла. Там Конрад губи паметта си за случилото се, но с помощта на един холокуб си възстановява спомените и се опитва да се върне на земята, за да унищожи врага. За да стигне до земята, Конрад се наема на работа в бюрото по труда в град Ню Вашингтон, където изпълнява няколко опасни мисии и даже спечелва състезанието “Кулата на смъртта”, което се предава по всички ТВ канали на планетата. За награда получава билет до земята и той се връща там, за да разруши базата на пришълците. Нещата се оказват още по-сложни, когато разбира, че единствения начин да разгроми врага е да унищожи неговата собствена планета. И той отива на нея, където го чакат още повече загадки и изненади, за да излезе победител най-накрая и спаси Земята. Но за повече подробности, си потърсете “FlashBack: The Quest Of Identity”…

Потърсете ме в ICQ, за да ви кажа от къде и как да си я свалите!

4 коментара:

Анонимен каза...

Много е добра тази, беше една от любимите ми игри навремето. 93та година... колко далеч ми се струва сега...

Анонимен каза...

Дали пък, случайно няма някаква "free" версия на играта, която да може да се пусне под XP, че е срамота, дето не съм я изиграл, когато му е било времето?

Анонимен каза...

Не, но има нова версия на играта, която е вдъхновила тази - Another World Collector's Edition, която тръгва под XP с много висока разделителна способност.

Анонимен каза...

много интересно, благодаря